Veranda kiezen

Vragen om het juiste soort veranda te kiezen

Welke veranda kies ik nu het best? Dat hangt uiteraard af van uw wensen en uw budget. Daarnaast kunnen onderstaande vragen u ook op weg helpen.

Welke kleur en stijl past bij uw huis?

Of de veranda nu tegen of los van het huis staat, het is fijn dat de stijl erbij aansluit. Hou daar dus rekening mee bij de keuze van materialen. Zorg dat ook de kleur van de veranda naadloos aansluit bij de stijl van uw woning. De keuzes die u maakt, zullen de prijs beïnvloeden. Gelukkig is er een breed gamma aan materialen en kleuren.

veranda kiezen

Veranda aan huis plaatsen of in de tuin?

Wenst u dat de veranda in het verlengde ligt van de woning of verkiest u een apart iets in de tuin? Het kan allemaal en beiden hebben hun prijs. Een veranda aan de woning moet er naadloos aan worden aangesloten. Een losse veranda moet dan weer op zichzelf kunnen staan.

Open of gesloten veranda?

Een gesloten veranda is een volwaardige extra ruimte aan uw woning. Deze heeft doorgaans hetzelfde comfort als de andere ruimtes in de woning. Een gesloten veranda kan eender welke functie krijgen, gaande van een bureauruimte tot een keuken met eetkamer. U kan er het hele jaar door in vertoeven.

Een open veranda is eerder een overkapping van (een deel van) uw tuin of terras. Een veel goedkopere oplossing en ideaal om bij eender welk weer toch één te zijn met de natuur. Regen of te veel zon? Installeer u gezellig in uw open veranda. Deze kan aan de woning verbonden zijn, maar dat hoeft niet. Zo kan u evengoed een open veranda op een zonnig plekje achteraan de tuin plaatsen.

U twijfelt tussen een open en een gesloten veranda? Overweeg dan een half open veranda  waarbij een gesloten veranda verlengd wordt met een terrasoverkapping.  

Wat voor type verandadak?

Het dak is het meest cruciale onderdeel, zeker als u kiest voor een woonveranda. Het bepaalt immers het binnencomfort. Welke isolatie wenst u en hoe dik moet die zijn? Wil u een lichtkoepel of is dat niet nodig? Op vlak van lichtstraten zijn er heel wat mogelijkheden zoals een viervlaksdak, een zadeldak of één helling. Wat is de verhouding van de lichtstraat ten opzichte van de rest van de dakstructuur? Allemaal zaken waar u best over nadenkt, want aan elke keuze hangt een prijskaartje.

Grote of kleine veranda?

Veranda’s zijn er in allerlei maten. Er bestaan kleine veranda’s van 6 vierkante meter waarmee u uw leefruimte vergroot zonder de tuin te belasten. Doorgaans wordt gekozen voor een veranda tussen de 10 en 15 vierkante meter, maar evengoed kan u kiezen voor een veel grotere ruimte. Grote veranda’s kunnen een oppervlakte van 20 vierkante meter hebben en zelfs meer. Hier hangt dan uiteraard een groter prijskaartje aan vast. Niet alleen door de grotere oppervlakte. De gebruikte materialen moeten voldoende stevig zijn om de stevigheid van de grote constructie te kunnen garanderen. Deze zijn duurder.

soort veranda
Met een woonveranda krijgt u een verlengstuk van uw woning die u het ganse jaar kunt benutten.

Wat voor soort veranda?

Er zijn veel verschillende soorten veranda’s om uit te kiezen. Twee populaire veranda soorten zijn de woonveranda en de tuinveranda. Benieuwd welke soorten er nog meer zijn? Lees er meer over op: soorten veranda’s.

Woonveranda

De woon- of leefveranda is een extra leefruimte die u elke dag doorheen het ganse jaar kan gebruiken. Het is in feite een verlengstuk van uw woning. Om de temperatuur aangenaam te houden in zowel zomer als winter, is een geïsoleerd dak noodzakelijk. Net als verwarming en eventueel airco. In een woonveranda kan u het interieur van uw woning gewoon doortrekken.

Tuinveranda

De tuinveranda, oftewel de klassieke veranda, is doorgaans het meest voordelig qua uitvoering. Ze bestaat voornamelijk uit glas. Qua uitzicht is het een bijgebouw. Hier kan niet altijd in geleefd worden, bijvoorbeeld wanneer het erg koud of warm is. Voor het dak zijn er meerdere mogelijkheden zoals glas (al dan niet zonwerend), geïsoleerde panelen of polycarbonaatplaten.

Wat voor soort deur in de veranda?

Wenst u vanuit uw veranda naar de tuin via een schuifdeur of een vaste, opendraaiende deur? Het eerste is duurder dan het tweede, maar neemt geen ruimte in. Een andere optie is een vouwdeur waarmee u een hele achterwand kan openzetten zonder al te veel ruimte te verliezen. Handig, maar niet goedkoop.

Bespaar op de prijs door offertes te vergelijken

Hebt u beslist een veranda te plaatsen? Vergelijk dan zeker de prijzen die vakmannen aanrekenen. Dit doet u door meerdere offertes aan te vragen. Hier kan u alvast in uw regio geheel vrijblijvend meerdere offertes verzamelen.