Soorten veranda’s

Een overzicht van soorten en stijlen

Op zoek naar extra woonruimte waarbij u meer één wordt met de buitenomgeving? Dan is een veranda zeker een aanrader. Veranda’s zijn er in alle soorten en stijlen. Zo kan u een veranda laten plaatsen die naadloos aansluit bij de stijl van woning en tuin.

Verschillende soorten verandabouw

Er zijn verschillende soorten van veranda’s. Zo kan u kiezen voor een veranda die volledig geïntegreerd is met uw woning tot een open veranda in de tuin waar u uit de wind kan zitten en meubels droog kan zetten.

soorten veranda's

Woonveranda (ook gekend als leefveranda)

Met een woonveranda, ook wel leefveranda genoemd, breid u uw woning naadloos uit. De veranda vormt één geheel met het huis en is het ganse jaar te gebruiken. De volwaardige dakconstructie, voorzien van een lichtstraat of lichtkoepel, is naadloos verbonden met het huis. Dankzij de vele glaspartijen krijgt u er een plek vol natuurlijk licht bij. Het zorgt voor een zekere vorm van vrijheid. Meestal wordt de naadloze verbinding met het huis gerealiseerd door draagbalken zodat de initiële buitenmuur kan worden gesloopt en u één groot geheel krijgt. Let op, hier hebt u een bouwvergunning voor nodig. De extra woonruimte is echter een duurzame investering, het verhoogt de waarde van uw woning.

Een goede isolatie is cruciaal om van een woonveranda te kunnen spreken. Ga voor hoogrendementsglas. Dubbele of zelfs triple beglazing is aan te raden. Het voorkomt dat de ruimte te warm wordt bij hoge temperaturen in de zomer en te veel afkoelt tijdens de koude winters. Denk ook zeker goed na over de oriëntatie van de leefveranda. Wil u kunnen genieten van de opkomende of liever de ondergaande zon?

De prijs hangt af van heel wat factoren zoals de oppervlakte, het type van profielen, de constructie van het dak, de beglazing en het al dan niet plaatsen van zonwering. U moet rekenen op zo’n €25.000,- à €35.000,- voor een gemiddelde woonveranda.

Lees hier meer over de prijzen van een veranda.

Aanbouwveranda

Een aanbouwveranda wordt aan de woning gebouwd, maar blijft met een deur wel gescheiden van het huis. U hebt de keuze om deze veranda al dan niet te isoleren. Doet u dat niet, geniet u ervan bij betere temperaturen. Anders kan u er doorheen het ganse jaar vertoeven.

Tuinveranda

Wil u zoveel mogelijk van uw tuin genieten, ook als het te warm of te koud is? Dan is een tuinveranda een oplossing. Dit is een overkapping in de tuin, eventueel afgewerkt met glazen zijwanden. De overkapping kan in een basisuitvoering of luxueus worden gerealiseerd. De tuinveranda kan zowel tegen de woning als vrijstaand in de tuin worden geplaatst. Een richtprijs is moeilijk te geven aangezien onder andere de keuze van het materiaal en de oppervlakte erg bepalend zijn voor de prijs. U mag zeker rekenen op zo’n €3.000,- à €10.000,- voor een tuinveranda.

Een tuinveranda is niet geïsoleerd. U bent beschut tegen regen, wind of zonnestralen, maar het is geen extra woonruimte. Wel creëert u extra leefruimte in de tuin zonder de grote investering te moeten doen van een woonveranda. U kan er niet alleen zelf genieten, maar uw planten kunnen er ook overwinteren wanneer het te koud wordt. Dankzij de vele mogelijkheden qua stijl en vorm kan u een tuinveranda ontwerpen naar uw wensen. Het kan als het ware een echte esthetische blikvanger worden. Het doet de waarde van uw woning ongetwijfeld stijgen.

Orangerie veranda

Een orangerie is van oorsprong een glazen ruimte die aan het huis werd geplaatst om er exotische planten in onder te brengen. Een ander woord is dan ook wintertuin. Gaandeweg werd de orangerie ook gebruikt voor andere doeleinden. Ondertussen is het in feite een veranda in klassieke stijl geworden. Er wordt heel veel glas gebruikt en dunne profielen. Het heeft vaak een iets luxueuzere uitstraling.

veranda
Aanbouw van een klassieke veranda

Verschillende stijlen van veranda’s

Veranda’s zijn er in tal van stijlen zodat u uw veranda naadloos kan laten aansluiten bij de stijl van uw woning. Gewoonlijk verdelen we de stijlen onder in drie stromingen: klassiek, landelijk of modern. Binnen deze drie stijlen kan u o.a. specifieker gaan voor een victoriaanse, romantische of Scandinavische look.

Klassieke veranda

Klassieke veranda’s hebben een elegante en tijdloze uitstraling die perfect aansluit bij de woning en omgeving. Het ontwerp wordt gebaseerd op woning en tuin. Ook naar de tuin is er een naadloze overgang. Kenmerkend zijn de robuuste balken en sierlijke details die zorgen voor een nostalgische look. Hout is het meest gekozen materiaal voor een klassieke veranda. Naast een warme uitstraling, zorgt hout voor een verbinding met de tuin. Wil u een gesofisticeerde uitstraling? Dan is smeedijzer een optie. De sierlijke vormen zorgen voor een verfijnde en unieke look. Aluminium is eveneens mogelijk. Het past perfect in een klassieke stijl. Tot slot kan u ook met PVC een klassieke look bekomen.

Landelijke veranda

Met een landelijke veranda creëer je een sfeer van warmte en gezelligheid. Hout is een populaire keuze gezien het natuurlijke karakter van het materiaal. Bovendien wordt het gevoel om buiten naar binnen te halen met hout nog versterkt. Meestal wordt gekozen voor een lichte kleur bij een landelijke veranda. Ook met PVC kan u uw veranda van een landelijke uitstraling voorzien. Smeedijzer is het materiaal bij uitstek om een landelijke sfeer te creëren. Smeedijzer oogt uniek door de krullen en ronde vormen. Het is echter lang niet het goedkoopste materiaal. Aluminium wordt doorgaans niet gekozen voor een landelijke veranda. De profielen zijn erg dun waardoor dit materiaal een strakke look krijgt.

Moderne veranda

Moderne veranda’s zijn eerder strak. Een vaak gekozen materiaal is aluminium. Dat oogt niet enkel strak, maar is ook handig met de vele glaspartijen. Aluminium heeft een grote draagkracht, zelfs met fijne profielen. Soms wordt aluminium gecombineerd met hout om de strakke uitstraling ook wat warmte te geven. PVC is een minder gekozen materiaal voor een moderne veranda. Dit materiaal heeft geen grote draagkracht waardoor dikkere profielen nodig zijn. Dit heeft een minder elegante uitstraling. De vorm bepaalt in grote mate de stijl. Zo hebben moderne veranda’s weinig tot geen rondingen of hoekjes en kantjes.

Houten veranda
Bijzonder dak van een houten veranda

Verschillen in materiaal voor veranda’s

Er zijn heel wat materialen die kunnen dienen om een veranda te bouwen. Afhankelijk van de stijl die u wenst, kan u kiezen voor onder andere aluminium, hout of kunststof. Uw voorziene budget zal ook een rol spelen bij de keuze van het materiaal.

Veranda van aluminium

Het voordeel van aluminium is dat het sterk en licht is. Hierdoor kunnen grote overbruggingen worden gerealiseerd met dunne en elegante profielen. Ook is het een zeer goed isolerend en onderhoudsvrij materiaal. Het is te verkrijgen in tal van kleuren, structuren en afwerkingen.

Kunststof veranda

Qua prijs is kunststof (PVC) veruit het meest interessant. Het is erg onderhoudsvriendelijk en makkelijk te plaatsen. Daarnaast bent u met PVC ook verzekerd van een duurzame keuze. PVC gaat tientallen jaren mee en is recycleerbaar. Het voordeel van een dak in kunststof zoals polycarbonaat is dat het bestand is tegen hoge temperaturen. Ook is het minder gevoelig aan schade. U kan kiezen voor verschillende tinten. Zuiver polycarbonaat is het meest transparant.

Houten veranda

Hout is een warm, authentiek en tijdloos materiaal. Er zijn verschillende houtsoorten, waaronder ook ecologische. Voordeel is dat hout makkelijk kan overschilderd worden in de kleur naar uw keuze. Binnen de houtsoorten is de eiken veranda populair om te laten plaatsen.

Glazen veranda

Glas is een veel gekozen materiaal voor veranda’s, zeker wanneer u kiest voor een woonveranda. U kan kiezen voor transparant of melkglas. Die laatste biedt wat meer privacy en zorgt ervoor dat de warmte minder doordringt op broeierige dagen.

Stalen veranda

Met een stalen veranda bent u zeker van een sterk materiaal. Bovendien krijgt u een minimalistische look omdat de profielen erg dun kunnen zijn waardoor ze nauwelijks opvallen. Nadeel is dat dit een duur materiaal is en minder toepassingsmogelijkheden heeft.

Smeedijzeren veranda

Dit materiaal is een stijlvolle optie voor een tuinveranda. Het geeft charme dankzij de elegante vormgeving en de typerende krullen. Er zijn heel wat opties van afwerking en het is verkrijgbaar in verschillende kleuren en vormen. Smeedijzer oogt ook tijdloos. Wel hangt er een stevig prijskaartje aan deze authentieke charme.

leefveranda

Afwerking van een veranda

De finale afwerking van een veranda is de manier om de extra ruimte volledig naar uw hand te zetten. Zo kan u kiezen om verwarming te plaatsen. In een woonveranda is dat vanzelfsprekend, maar ook in een tuinveranda is dit mogelijk, zelfs wanneer deze vrijstaand staat. Bij een lange avond in de tuinveranda, kan u gewoon de terrasverwarming inschakelen en hoeft u niet naar binnen te verhuizen. Andersom kan u ook zonwering voorzien om zonlicht uit de veranda te weren. Zo blijft de temperatuur aangenaam. U kan kiezen voor een screen, lamellen, automatische zonwering, enz. Deze kunnen u ook meteen uit de wind zetten. Windschermen beschermen de ruimte bovendien voor slagregen.

Welke verlichting wenst u in uw veranda? Ook in een tuinveranda kan verlichting aangenaam zijn wanneer u er lange avonden wil doorbrengen. Voor de vloerbedekking van een woonveranda zijn er tal van mogelijkheden, maar ook in de tuinveranda denkt u best na over de afwerking aan de voeten. Wenst u hout of liever tegels in natuursteen? Er zijn tal van mogelijkheden. Tot slot zijn er nog heel wat extraatjes zoals decoratie, designelementen, tuinmeubels, enz.

Lees op het HLN over de 6 grootste fouten bij het plaatsen van een veranda.

Bespaar op de prijs door offertes te vergelijken

Hebt u beslist een veranda te plaatsen? Vergelijk dan zeker de prijzen die vakmannen aanrekenen. Dit doet u door meerdere offertes aan te vragen. Hier kan u alvast in uw regio geheel vrijblijvend meerdere offertes verzamelen.