Veranda prijs informatie

Wenst u graag een veranda en wil u graag nagaan wat u dit zal kosten? Dan zit u hier op het goede adres. Een vaste kostprijs voor een veranda is er niet. De prijs hangt van heel wat factoren af, zoals de grootte, de keuze van het materiaal, de beglazing, enz. Het voordeel is dat er dus veranda’s zijn in alle prijsklassen waardoor u zeker iets vindt dat aansluit bij uw wensen en financiële mogelijkheden. Hoe de kostprijs van een veranda is opgebouwd en waar u dus allemaal rekening moet houden, leest u op deze pagina.

veranda prijs

Wat is de gemiddelde prijs van een veranda?

Heel wat factoren spelen een rol bij het bepalen van een richtprijs voor een veranda. Als richtprijs kunnen we stellen dat een standaard veranda tussen de €15.000,- en €20.000,- kost. Evengoed kan u een kleine veranda laten plaatsen voor €9.000,- waarbij u geen hoogrendementsglas hebt en PVC kiest als materiaal. De glas- en materiaalkeuze spelen immers een grote rol, net als de oppervlakte. Vraag dus zeker op voorhand meerdere offertes zodat u de prijs goed kan inschatten en prijzen kan vergelijken.

Bronnen voor onze informatie:

Voordelen van veranda-wijzer.be

Goede informatie

Dankzij onze informatie komt u erachter welke veranda bij uw huis past.

Offerteservice

Met onze offerteservice kan u met 1 aanvraag meerdere offertes te ontvangen.

Prijsvergelijk: geld besparen

Een voordeel van de offerteservice is dat u inzicht krijgt in de prijs voor uw project.

Waaruit bestaat de kostprijs voor een veranda?

Een standaardveranda van 12 vierkante meter die aan uw huis wordt gebouwd, kan u doorgaans al vinden voor €9.000,-. U moet daarbij wel rekening houden dat de isolatie beperkt is. Wanneer u een veranda wil als echte leefruimte die verwarmd wordt in de winter en uitgerust is met isolerend glas om de warmte in de zomer buiten te houden, is een groter budget nodig. Reken gemiddeld op €15.000,- à €20.000,- als richtprijs. Deze prijs kan echter nog sterk variëren door een aantal factoren zoals de stijl, het soort veranda en de keuze van materiaal.

wat kost een veranda

Stijl

Veranda’s zijn er in heel wat stijlen. Gaat uw voorkeur naar een landelijke stijl of toch liever een strakke variant? Het kan allemaal. De stijl die u kiest, is afhankelijk voor de keuze van materialen. Die materialen hebben allemaal een ander prijskaartje. Net als het soort veranda die bij de stijl past die u verkiest.

Soort veranda

Wenst u een veranda als extra leefruimte waar u zowel in de zomer als de winter kan vertoeven? Of eerder een klassieke veranda als bijgebouw dat bijna volledig uit glas bestaat? Of is het tot slot gewoon een terrasoverkapping? Hoe vaker en intenser u erin wil leven, hoe meer extra kosten. Denk aan het aanleggen van elektriciteit, gas, eventuele airco, enz. Een woonveranda is een verlengstuk van uw woning en heeft dezelfde isolatie nodig. Ook is er bij een leefruimte meer afwerking nodig zoals vloerbedekking en het bewerken van muren met verf, behang of een ander materiaal.

Lees meer over de verschillende soorten veranda’s.

Materiaal

Een veranda kan in verschillende materiaalsoorten worden gebouwd: hout, aluminium, PVC of staal. Welk materiaal u kiest, hangt in de eerste plaats af van de gewenste stijl. Wenst u een strakke of eerder een landelijke look? En welk materiaal sluit het best aan bij de rest van de woning? Daarnaast spreekt ook het budget een rol. Zo is aluminium veel duurder dan PVC. Staal is nog duurder. Tot slot heeft elk materiaal andere onderhoudsvoorschriften. Het ene materiaal vraagt al meer onderhoud dan het andere.

Wat kost een houten veranda?

Hout straalt warmte en charme uit en past zowel bij landelijke als moderne woningen. Met hout kan u, net als met aluminium, grote overspanningen maken. Hout isoleert erg goed en is er in vele soorten waardoor er binnen elk budget wel een mogelijkheid is. Zo kan u al voor €250,- per vierkante meter een houten veranda vinden, maar evengoed betaalt u €2.800,- per vierkante meter. Dit hangt af van de keuze van de houtsoort. Sowieso is de afwerking in hout duurder dan bij andere materialen.

Een totaalprijs voor een houten veranda schommelt doorgaans tussen de €15.000,- en €45.000,-.

Wees u er wel van bewust dat bepaalde houtsoorten heel wat onderhoud vragen.

Wat kost een aluminium veranda?

Aluminium is een duurder materiaal omdat het licht en toch sterk is. Aluminium biedt dan ook heel wat voordelen. Het is sterker dan PVC waardoor het mogelijk is om met slanke profielen grote overspanningen te maken. Ook is erg duurzaam en vraagt het amper onderhoud. Dankzij een brede keuze aan kleuren en dikte van profielen, past aluminium bij zo goed als elke woningstijl. Het oogt eleganter dan PVC. De vele kwaliteiten compenseren dus zeker de kostprijs. Reken zeker op zo’n €800,- à €2.500,- per vierkante meter. De totaalprijs ligt doorgaans rond de €15.000,- tot €50.000,-.

Wat kost een pvc veranda?

PVC is zonder twijfel het goedkoopste materiaal voor een veranda en daardoor erg populair. Ondanks de lage prijs is het erg kwaliteitsvol, gaat het lang mee en past het zich makkelijk aan heel wat woonstijlen aan. PVC is immers in tal van kleuren, structuren en glansgraden te verkrijgen. Ook is het makkelijk in onderhoud en isoleert het goed. Reken op gemiddelde prijzen tussen de €300,- en €1.500,- per vierkante meter. Dat komt neer op zo’n €8.000,- à €25.000,- voor een veranda.

Wat kost een stalen veranda?

Een veranda in smeedijzer (via het smeden bekomt men staal) is de duurste variant. Smeedijzer is erg sterk, slank en luxueus. U kan ook heel wat details laten aanbrengen in het smeedwerk zoals krullen, spijlen of bollen. Kortom, met staal kan u een unieke uitstraling creëren, geheel op maat van de stijl van uw woning. Smeedijzer kan vervaardigd worden in verschillende kleurtinten. Reken zeker op prijzen tussen de €35.000,- en €60.000,-.

Prijsvergelijk voor marktinzicht

Bent u op zoek naar een verandabouwer? Door het vergelijken van prijzen krijgt u een goed overzicht van welke prijs redelijk is voor uw project.

Zonder verdere verplichtingen…

prijs veranda

Welke factoren zijn erg van invloed op de prijs?

Een standaard richtprijs voor een veranda bestaat niet. Deze hangt te veel af van heel wat factoren. Belangrijke zaken die de prijs bepalen, zijn onder meer de afmetingen van de veranda, de materiaalkeuze (zie eerder), de beglazing en de complexiteit van de opbouw.

Afmeting

Uiteraard speelt de afmeting een grote rol bij het bepalen van de prijs voor een veranda. Hoe groter de veranda, hoe hoger de prijs. Niet enkel omwille van de grotere afmetingen. Hoe groter de oppervlakte, hoe steviger het materiaal moet zijn zodat de constructie stand houdt. Dit zorgt doorgaans voor een hoger prijskaartje per vierkante meter.

Kleine veranda

Kleine veranda’s hebt u al vanaf 6 vierkante meter. Afhankelijk van het materiaal dat u kiest, betaalt u tussen de €2.000,- en €12.000,- voor een kleine veranda. Met een kleine veranda vergroot u uw woonoppervlakte zonder de tuin al te veel te belasten.

Standaardveranda

Standaardveranda’s variëren tussen de 10 en 15 vierkante meter met gemiddelde prijzen tussen de €6.000,- en €25.000,-

Grote veranda

Voldoende plaats voor een grote veranda? Dan zijn er veranda’s van 20 vierkante meter of meer. Hier zal de kostprijs van de constructie in verhouding wel hoger liggen dan bij kleinere veranda’s. Reken zeker op prijzen van €15.000,- tot €55.000,- of meer.

Beglazing

Er zijn verschillende soorten van beglazing, elk met hun prijskaartje. Zo is hoogrendementsglas het duurste, maar deze investering loont zeker de moeite. U verliest met hoogrendementsglas veel minder warmte in de winter en uw veranda zal op temperatuur blijven in de zomer. U moet met dit glas dus minder investeren in verwarming of verkoeling. Op termijn zal dit soort glas opleveren.

Complexiteit

Er zijn heel wat standaardveranda’s in de aanbieding die doorgaans goedkoper zijn dan wanneer u voor een veranda op maat kiest. Denk aan een eenvoudige rechthoekige veranda met plat dak of het klassieke model met grote lichtstraat en twee glazen erkers. Deze modellen zijn relatief goedkoop en kan door elke verandabouwer geplaatst worden. Uiteraard kan u ook kiezen voor een veranda op maat. Een veranda in L-vorm, een extra grote veranda of een veranda als leefruimte, het kan allemaal. Dit zal de prijs verhogen, zeker als er complexe vormen moeten opgebouwd worden.

Voorbereidende werken

Het bouwen van een veranda, vraagt enige voorbereiding. Zo zal er een fundering gelegd moeten worden of komen er misschien breekwerken aan te pas. De verandabouwer kan deze werken op zich nemen, maar daar hangt een prijskaartje aan. U kan de breekwerken ook zelf doen waardoor de uiteindelijke kostprijs van de veranda wordt gedrukt.

Ondergrond

Een veranda kan perfect op uw terras worden geplaatst, al moet er wel een goede fundering zijn. Geen terras? Dan moet de veranda op het gras komen, wat extra ondergrond vraagt. Zeker wanneer de veranda een extra leefruimte is, zal er meer nodig zijn voor de ondergrond dan wanneer het om een eenvoudige overkapping gaat van het terras of de tuin.

Nutsvoorzieningen

Vergeet niet dat er, naast de kosten voor (het plaatsen van) de veranda zelf, nog andere kosten komen voor het installeren van nutsvoorzieningen. Wanneer u ook elektriciteit en verwarming wenst in uw veranda, moet dit worden geïnstalleerd. Hetzelfde geldt voor water of ventilatie.

Afwerking

Voor de afwerking kunnen er grote prijsverschillen zijn. Welke afwerking kiest u bijvoorbeeld voor de glaspartijen? Verkiest u een schuifdeur of eerder vaste, opendraaiende deuren? Het eerste is duurder dan het tweede.

Denk daarnaast ook goed na over de gewenste verlichting. Deze kan de sfeer van de veranda maken of kraken. Er is een uitgebreid gamma gaande van goedkope basic buisprofielen enerzijds tot sfeervolle ledverlichting anderzijds.

Daarnaast moet u ook nadenken voor de structuur van het dak, de wanden en de vloerbedekking. Hebt u graag een sobere tegel of liever parket? Moeten de muren geverfd of behangen worden? Dit alles zal de totaalprijs beïnvloeden.

Tot slot is er de kleur van de profielen. Er zijn standaardkleuren met standaardprijzen. Evengoed kan u kiezen voor een heel eigen kleur. Daar zal een hoger prijskaartje aan hangen.

Welke extra kosten moet u zeker niet onderschatten?

Naast de kosten voor de veranda zelf, het bouwen van de veranda en de afwerking, kunnen er nog andere kosten bij komen. Denk aan het inschakelen van een architect of het plaatsen van verwarming en/of zonwering.

Grote veranda, hogere kosten door architect

Een grotere veranda is niet enkel duurder omdat er meer en steviger materiaal en werkuren nodig zijn, maar ook omdat u een architect moet inschakelen. Als de veranda kleiner is dan 40 vierkante meter en de nok komt niet boven de vier meter, hebt u enkel een meldingsplicht. Is de verander echter groter dan deze afmetingen, moet u een vergunning aanvragen en moet u een beroep doen op een architect. Dit gaat uiteraard gepaard met extra kosten. Controleer zeker of de gemeente geen andere bijkomende regels oplegt. Wanneer u een architect inschakelt, kan deze dat voor u doen.

Verwarming in de veranda

De ligging van de veranda zal de prijs mee bepalen. De ligging bepaalt immers welke verwarming u nodig zal hebben. Zo zal een veranda aan de zuidkant minder verwarmd moeten worden dan een veranda die naar het noorden gericht is. Als u kiest om verwarming te laten installeren, komen er uiteraard sowieso kosten bij. Denk aan de radiatoren, een kachel, de installatie van gas of elektriciteit, enz.

Zonwering

De kans dat het te warm wordt in een veranda is groot wegens de vele glaspartijen. Het kan nuttig zijn om na te denken over zonwering zodat u ook in warme zomermaanden kan genieten van uw veranda. Er zijn verschillende mogelijkheden met verschillende prijskaartjes. Een andere optie is het installeren van airco.

Tips om de veranda prijs te drukken

Ondanks het feit dat u al een veranda voor een eerder lagere prijs kan laten zetten, blijft het een grote investering. Met onderstaande tips kan u de prijs in zekere mate drukken.

Woning ouder dan 10 jaar? BTW voordeel!

Wanneer u een veranda laat bouwen aan een woning die 10 jaar of ouder is, hebt u recht op het verlaagde btw-tarief. U betaalt dan maar 6% btw in plaats van 21%. Een groot verschil op de eindfactuur. Voorwaarde is wel dat de veranda door een professionele verandabouwer wordt geplaatst. Indien u de werken volledig zelf uitvoert, kan u niet rekenen op dit voordelig tarief.

veranda prijzen

Prijsvergelijk voor marktinzicht

Bent u op zoek naar een firma die uw project kan uitvoeren? Door het vergelijken van prijzen krijgt u een goed overzicht van welke prijs redelijk is zodat u niet teveel betaalt.

Zonder verdere verplichtingen…

Prijsvergelijk verandabouwers

Ga niet meteen met de eerste de beste verandabouwer in zee, maar vergelijk op voorhand prijzen van verschillende aannemers. Het plaatsen van een veranda is een grote investering, dus ga niet over één nacht ijs en zorg dat u de juiste prijs betaalt. Zorg dat uw vraag duidelijk is zodat u volledige en gedetailleerde offertes krijgt die u met elkaar kan vergelijken.

Let daarbij ook op arbeids- en voorrijkosten. Misschien zijn er ook voorbereidende kosten die in rekening gebracht worden.

Check dus welke werkzaamheden in de prijs zitten vervat. Zo staat u achteraf niet voor onvoorziene kosten. Staar u echter ook niet enkel blind op de prijs.

De kwaliteit die de aannemer levert, is minstens zo belangrijk. Ga na wat de specialiteit is van de aannemer en hoeveel ervaring hij al heeft. Vraag ook op welke termijn de aannemer de veranda kan opleveren.

Bespaar op de prijs door offertes te vergelijken

U hebt beslist en wenst een veranda? Zorg dan dat u uw wensen goed kan omschrijven en vraag meerdere offertes op bij verschillende leveranciers. Zo bent u zeker van de juiste prijs. Hier kan u alvast, geheel vrijblijvend, meerdere offertes opvragen bij leveranciers in uw regio.

Klantervaringen

Je wilt toch eerst graag weten wat een veranda kost voordat je verdere plannen maakt. Handige service

– Ingrid, woongebied Gent

Goede website om verandabouwers te vinden!

– Mo, regio Antwerpen

De informatie op de website is goed geschreven en overzichtelijk.

– Charles, streek Leuven

De veranda prijs is vaak niet inzichtelijk, mooi dat je hier een indicatie van de prijzen krijgt.

– Marjan, uit de omgeving van Aalst